Historische vaart De Lier

Een kijkje in de historische tuin van De Lier met zijn eeuwenoude timmerwerf? 

Museum de Timmerwerf
Museum De Timmerwerf is gehuisvest in een eeuwenoud pand, waarin sinds 1642 onafgebroken een timmerzaak is geweest. Na de restauratie in 1999 was de bestemming van het gerestaureerde pand duidelijk: een timmermuseum! 

De werkplaats is zoveel mogelijk intact gelaten, waardoor het voor de bezoeker lijkt of de timmerman even weg is. Op zolder liggen verschillende gereedschappen. Opmerkelijk zijn een eeuwenoude draaibank en mallen voor schoepen in molens, waaruit blijkt dat vanuit de Timmerwerf ook molens werden onderhouden, minstens acht stuks.

De achterliggende woning met woonkamer, keuken en bijkeuken is in de stijl van 1900 ingericht. In de entreehal, aan de achterzijde van het pand, wordt enige aandacht aan de geschiedenis van De Lier geschonken. 
De grote zolder boven de woning wordt gebruikt voor wisselexposities. 

Theetuin De Bongaard
Op het achtererf van De Timmerwerf stond een houtloods uit ± 1850, die verbouwd is tot een theeschenkerij.
Hoewel de loods ruim een halve meter is opgekrikt en de drie open zijden zijn dicht gebouwd, is de oorspronkelijke vorm nog goed herkenbaar.
Omdat op dit terrein aan het eind van de 16e eeuw een boomgaard was gelegen en omdat de familie Bongaards jarenlang eigenaar is geweest van De Timmerwerf, is de naam ‘De Bongaard’ gekozen. De naam ‘Theetuin’ betekent niet dat er geen andere dranken te verkrijgen zijn. 

De vaartocht
Vertrek vanaf de Bonte Haas varen we over de Zwet en slaan dan linksaf richting 't Woudt. Langs allerlei tuinderijen, gelegen tussen Schipluiden en De Lier, komen we na ongeveer 1 uur varen uit op de Lee en zo tot in het centrum van De Lier.

Bij Theetuin de Bongaard staat er koffie/thee en een stuk appeltaart met slagroom klaar. Nadat we uitgebreid genoten hebben van deze prachtige locatie, zullen we met het hele gezelschap Museum de Timmerwerf bezoeken. Bij de Timmerwerf is buiten de timmerwerkplaats, de stijlkamers en de vaste collectie een wisselexpositie te bezichtigen. Na ongeveer 1.5 uur zullen we weer richting de Bonte Haas varen. 

Meer informatie
Donderdag 27 juni 2019
dinsdag 20 augustus 2019 

Prijs van de vaartocht is €29,95. Dit is inclusief de vaartocht, 1 drankje aan boord, koffie/thee/gebak bij de Bongaard en entree bij de Timmerwerf. 

Drankjes zijn aan boord verkrijgbaar. Fris voor €2,25 en bier/wijn voor €2,75. Gelieve gepast betalen, pinnen is niet mogelijk. 

Vertrek: 13.00 uur vanaf de Bonte Haas, Wateringen
Terugkomst: 16.30 uur de Bonte Haas, Wateringen 

Het schip is voorzien van een toilet, geluidsinstallatie en een schipper/gids.

Ook deze tocht is met uw eigen gezelschap op een andere dag te reserveren!

Vaart u gezellig mee?
reserveer hier

Tilanusstraat 30
2672 BL Naaldwijk
0174 - 623 622
info@dehollandsevloot.nl